sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

# 8 Sabaton - Heroes

Toukokuussa ilmestynyt ruotsalaisbändin uuden kokoonpanon ensimmäinen studioalbumi on mitä luultavammin paras levytys, mitä koko 2010-luvulla on tehty. Bändin viimeisten julkaisujen, The Art of Warin (2008), Coat of Armsin (2010) ja Carolus Rexin (2012) ansiosta odotukset uudesta levystä olivat todella korkealla, mutta silti Sabaton veti reippaasti riman yli. The Art of War oli pitkään ehdoton suosikkialbumini bändiltä, mutta nyt, kun Heroes on kuunneltu alusta loppuun saakka suurin piirtein 70 kertaa, kyllä se vaan vie lopulta ensimmäisen sijan. Albumin kappaleiden teemana ovat nimensä mukaisesti sankarit, tarkalleen ottaen toisen maailmansodan aikaiset sellaiset. Idea levyyn syntyi todellisuudessa jo vuosia sitten ennen Coat of Armsin julkaisua, ja inspiraatio moniin kappaleisiin tuli suoraan faneilta.

 Some men return from a war in a bag, 
and yet the world knows their story
Others return, unwilling to brag, 
alive and humble at heart

Omassa digipack-versiossani (jonka ostin ihan vaan yllä olevan, hienomman kannen takia) on kymmenen varsinaisen kappaleen lisäksi kaksi bonusbiisiä, 7734 ja Man of War. Ensinnä mainittu on uudelleenäänitys Metalizerin aikaisesta loistavasta kappaleesta, eikä tuon toisenkaan biisin merkitystä tarvitse kauaa miettiä. Kyseessä on siis kunnianosoitus Manowarille, ja kappaleen sanoitukset koostuvatkin lähinnä kyseisen bändin albumien ja kappaleiden nimistä. Biisi alkaa myös luonnollisesti hyvin manowarmaisella huudatuksella, tunnelma on tarkoituksella haettua ja siinä on myöskin hyvin onnistuttu. Alkuun en tästä kappaleesta pitänyt, ja itse asiassa vieläkin vähän kummastelen tribuuttibiisin bändivalintaa, mutta Sabaton varmasti teki minkä parhaaksi näki. En tavallisesti kommentoi näitä bonareita, mutta tällä levyllä ne olivat erittäin hyvin onnistuneita, sekä varsinaisen levyn sisältöön sopivia. 7734:n uusiminen oli todella hieno veto! Alkuperäinen versio on peräisin vuodelta 2002, jolloin bändin soundit olivat vähän mitä olivat, eikä Joakimin äänikään ollut nykyisen kaltaisessa vireessä. Loistavia versioita kumpikin joka tapauksessa! (Fun fact: kappaleen nimi on laskimeen kirjoitettaessa ylösalaisin katsottuna "hell")

Alkuunsa levyllä oli muutama biisi, joista en niinkään tykännyt. Varsinkin Ballad of Bull on joutunut kriitikoiden syyniin ja saanut paljon palautetta yleisellä tasolla, sillä se on niin epäsabatonmainen kappale. Kuten joka ainoa kerta tämän bändin kanssa, opin itse tykkäämään niistäkin biiseistä, jotka eivät alkuunsa kuulostaneet niin hyvältä. Arvostelussa avasin aika paljonkin tarinoita sanoitusten takana, sillä mielestäni olisi vähän typerää pitäytyä pelkässä musiikillisessa puolessa, kun on kuitenkin konseptialbumista kyse. Itselleni Joakim-Pär-Thobbe-Chris -kokoonpano on aina ollut rakas, sillä se oli aktiivinen silloin, kun itse löysin bändin. Tämä levy tuntui itselleni heti paljon luonnollisemmalta, koska sillä soittaa juuri se porukka, jonka soittamana olen tottunut Sabatonia keikoilla ja livetallenteilla näkemään.


Canvas wings of death - prepare to meet your fate
Night bomber regiment, 588

Albumin aloitusraita, nopeatempoinen Night Witches kertoo rykmentti 588:sta, eli venäläisistä naispuolisista pommittajapiloteista. Ryhmän taktiikkana oli liitää ääneti kohteensa luokse ja pudottaa pommi vasta tarpeeksi lähellä, jolloin ainoastaan tuuli saattoi paljastaa heidän sijaintinsa. Ääni muistutti noitien luudanvarsia, mistä johtuen saksalaissotilaat antoivat rykmentille lempinimen Nachthexen, yönoidat. Tarttuvalla kertosäkeellä varustettu ralli on taattua Sabatonia alusta loppuun, ja tuo ehkä aavistuksen verran mieleen The Art of War -albumin aloituskappaleen, Ghost Divisionin. Biisivalinta on albumin ensimmäisenä raitana paras mahdollinen, jälleen kerran levy potkaistaan käyntiin mahtavalla tavalla, eikä kenellekään pitäisi jäädä epäselväksi, mistä tämä bändi on tehty.

 Melodisella riffillä alkavan, rytmikkään No Bullets Flyn sankari on saksalainen lentäjä Franz Stigler, jonka tehtävänä oli ampua englantilaisen Charlie Brownin B-17 -kone alas taivaalta. Päästessään tarpeeksi lähelle, Stigler huomasi koneen olevan hirveämmässä kunnossa, kuin hän oli ikinä nähnyt. Mies lensi koneen vierelle ja viittoi peloissaan olevaa, haavoittunutta Brownia seuraamaan häntä. Stigler saattoi ja opasti hajoamispisteessä olevan koneen hieman Pohjanmeren yli kohti Englantia, jonka jälkeen hän palasi takaisin. Laskeutuessaan hän kertoi muille vihollisen koneen pudonneen mereen, eikä kukaan Charlie Brownia ja hänen hänen miehistöään lukuun ottamatta saanut tietää tapahtuneesta. Edellisen kappaleen tavoin jatketaan menevillä kertosäkeillä sekä tarttuvilla riffeillä ja sanoituksilla. Vaikka kokoonpano on tällä levyllä kahta jäsentä vaille aivan uusi, meno ei ole muuttunut lainkaan - ja jos onkin, ainoastaan parempaan suuntaan. Loistavan albumin tunnistaa siitä, että joka kerta kuunnellessa tekee mieli laulaa aivan koko ajan mukana. Tämä on juuri sellainen albumi!

Sent over seas to be cast into fire
Fought for a purpose with pride and desire
Blood of the brave, they would give to inspire
Cobras fumantes, your memory lives

Mahtipontisen Smoking Snakesin nimi perustuu vanhaan sanontaan, joka kuuluu "It's more likely for a snake to smoke a pipe than for the Brazilian expeditionary force to go to the front and fight". Vuonna 1944 yli 25 000 brasilialaista kuitenkin lähti toiseen maailmansotaan, ja kappaleen tarina kertoo kolmesta sotilaasta, jotka taistelivat todella rohkeasti paljon suurempia joukkoja vastaan. Viholliset hautasivat heidät lopulta, kera tekstin "here rest 3 Brazilian heroes." Kappaleen sanoituksissa on hieman portugalin kieltä, joka kääntyy vapaasti muotoon "smoking snakes, your memory lives". Alan kohta oikeasti uskoa omaa heittoani, että Joakimilla on muistivihko lausahduksista, jotka on pakko sisällyttää vähintään kerran jokaiselle levylle. Paying the price, in despair, thunder of guns, perish in flames...

Levyn neljäs kappale, Inmate 4859 kertoo Witold Pileckistä, puolalaisesta sotilaasta, joka soluttautui väärillä papereilla Auschwitziin tuhotakseen sen sisältä päin. Miehellä oli joukkoja leirin ulkopuolella, mutta ne eivät koskaan saapuneet auttamaan. Witold löysi arkaluontoisia todisteita leiristä ja onnistui pakenemaan, mutta kukaan ei uskonut miehen kertomuksia, ja hänet tuomittiin maanpetturuudesta. Kappaleen nimi tulee keskitysleirin sellistä numero 4859, jossa Pilecki oli. Biisi poikkeaa levyn muusta materiaalista hidastempoisuutensa ansiosta, ja synkkyys niin sävellyksessä kuin Joakimin tulkinnassakin sopivat kappaleen aiheeseen kuin nyrkki silmään. En aluksi lämmennyt tälle, mutta tarinan luettuani ymmärsin edellä mainitut seikat paremmin, ja nykyisin pidän kappaletta aivan loistavana, vaikkei se levyn parhaimmistoa olekaan. Erityisesti soolon jälkeinen, loppupuolen mahtipontisempi osuus ja ahdistunutta tunnelmaa luova kuoro ovat aivan mahtava lisäys tämän kaltaiseen kappaleeseen.

Sent to a prison, where heroes are judged as traitors
Accused of treason, fought for freedom
Sentenced by countrymen under foreign influence
Men he once fought to free

Albumin ensimmäinen sinkkujulkaisu To Hell And Back vakuutti jo ensikuulemalta, ja se kipuaakin päivänselvästi levyn parhaiden kappaleiden joukkoon. Kappaleen sankari on ehkä tämän levyn henkilöistä tunnetuin, eli Audie Murphy, joka taisteli toisessa maailmansodassa, Koreassa ja Vietnamissa. Murphy sairastui jälkeenpäin sotapsykoosiin ja jäi koukkuun lääkkeisiin, jonka jälkeen hän lukitsi itsensä viikoksi sisätiloihin päästäkseen riippuvuudestaan eroon. Myöhemmin miehestä tuli tunnettu elokuvatähti, ja hän näytteli muun muassa itseään elokuvassa, joka on myöskin nimeltään To Hell And Back. Kappaleen ja leffan nimi ovat peräisin Murphyn samannimisistä muistelmista vuodelta 1949.
Kappaleen sanoitukset pohjautuvat hyvin vahvasti miehen kirjoittamaan runoon nimeltään Crosses Grow On Anzio, jonka voi kokonaisuudessaan lukea täältä. Lisäksi sanoituksissa viitataan miehen sairastamaan shell shockiin, mikä käy ilmi muun muassa kappaleen viimeisessä säkeistössä. Sovitus on tehty aivan upealla tavalla, sillä lyriikat eivät edes näytä suoraan kopioiduilta, vaikka selvästi suurin osa niistä on peräisin tästä runosta. Joakim on lykännyt väliin omia säkeitään, tehnyt yhden bändin uran parhaista sävellyksistä ja laulanut aivan helvetin upean tulkinnan - näin on syntynyt To Hell And Back. Tehtäisiinpä nykyisin enemmänkin tämän kaltaista musiikkia...

"And all along the shore, where cannons still roar, 
they're haunting my dreams, they're still there when I sleep"

The Ballad Of Bull on Sabatonin ensimmäinen selvästi rauhallisempi kappale, ja se kertoo korporaali Leslie "Bull" Allenista. Australialainen Bull taisteli tyynellämerellä Mount Tambussa, ja teki jotain vähintäänkin epätavallista riskeeratessaan oman henkensä, pelastaakseen 12 haavoittunutta toveriaan. Allen meni kaksitoista kertaa keskelle luotisadetta, ja joka kerta hän palasi kantaen sotilasta. Bull ansaitsi myöhemmin urheutensa ja epäitsekkään tekonsa ansiosta Yhdysvaltain armeijan hopeatähden, eli kolmanneksi korkeimman kunniamerkin. Harmoninen tunnelma sopii tarinaan todella hyvin, ja voin jo melkein nähdä sytkärit tämän kappaleen soidessa keikalla. Joakimin vähintäänkin maskuliininen ääni ja ihana aksentti kuitenkin estävät täydellisen lällyilyn, ja balladi on muutenkin toteutettu varsin sabatonmaiseen tyyliin. Tätä kuunnellessa tulee ihan kylmät väreet!

Rauhallisen kappaleen jälkeen saadaan taas potkua, kun vuorossa on Resist And Bite, jonka aiheena on Chasseurs Ardennais -niminen belgialainen jalkaväki. Porukan tarkoituksena oli suojella rajaa ja pitää puolensa Ardennesin taistelussa. Saksan armeijoiden, muun muassa Erwin Rommelin Ghost Divisionin saapuessa paikalle belgialaisten oli tarkoitus perääntyä, mutta viesti ei koskaan tullut perille. Jalkaväli kunnioitti alun perin annettua ohjetta, joka oli puolustaa rajaa kaikin keinoin. Miehet taistelivat niin rohkeasti, että saksalaiset todella luulivat, että heitä vastassa on enemmän kuin vaivaiset 40 kivääriä. Chasseursit jäivät kuitenkin kiinni, ja vangitsijoiden kysyessä muiden sotilaiden olinpaikkaa, belgialaiset vain nauroivat, ja sanoivat, ettei ketään muita ole. Kun kappale julkaistiin, pidin sitä aika tylsänä enkä vakuuttunut lainkaan, mutta nykyisin pidän tätä yhtenä levyn parhaista kappaleista. Varsinkin ensiesitys Kivenlahti Rockin keikalla sai minut ymmärtämään tätä kappaletta paremmin, eiköhän tästä saada vielä keikoilla Primo Victorialle vertaisensa hyppimisbiisi!

We were told to hold the border
And that is what we did
Honored were our orders in despite of our foe

Soldier Of 3 Armies kertoo suomalaisesta sotilaasta, Lauri Törnistä, joka kuului kappaleen nimen mukaisesti kolmeen eri armeijaan. Mies taisteli toisessa maailmansodassa ensin Suomessa kapteenina ja myöhemmin Saksan SS-joukoissa rynnäkköjohtajana, sekä lopulta Vietnamin sodassa Yhdysvaltojen armeijan puolella. Myöhemmin nimensä Larry Throneksi vaihtanut mies saavutti kaikissa armeijoissa kapteenin arvon, oli Mannerheim-ristin ritari, ja sai vielä kuolemansa jälkeen ylennyksen Yhdysvaltain armeijan majuriksi, eikä kunniamerkkien lista muutenkaan aivan lyhyt ole. Se on jokaisen oma asia, pitääkö tällaista miestä sankarina, mutta kiistelemättä Törni teki asioita, joihin moni muu ei olisi koskaan pystynyt. Tämäkin kappale on ehdottomasti levyn parhaimmistoa, tästä löytyy sitä nopeaa pieksemistä, mitä ei levyn muissa kappaleissa ole. Taas hyvä esimerkki siitä, kuinka yksinkertaisista Wikipedia-pohjaisista lyriikoista voi saada aikaan aivan uskomattoman hienon biisin! Hatunnostot vielä Joakimille siitä, ettei Törnin nimen lausuminen kuulosta tällä kertaa aivan idiootilta. Ja hei, Suomi mainittu, torilla tavataan!

From the Finnish lakes, into Germany and USA
All the wars he came across
Cross of Mannerheim, and Iron Cross, 
a Bronze Star, Purple Heart,
One distinguished flying cross

Far From The Famen sankari on tšekkoslovakialainen Karel Janousek, joka taisteli ensimmäisessä maailmasodassa. Pian mies oppikin lentämään, toimi Tšekkoslovakian ilmavoimissa, ja lähti Ranskaan taistelemaan sotaa vastaan sieltä käsin. Janousek lähti myöhemmin myös Englantiin, jossa hän sai ilmamarsalkan kunniamerkin Royal Air Forcessa. Sodan jälkeen mies palveli vielä kotimaansa armeijassa, mutta joutui vankilaan kommunistihallinnon alla. Paljon taustalaulujen varaan laskevassa kappaleessa riittää jälleen mahtipontisuutta ja rytmiä, eikä tämäkään jää paljoa jälkeen albumin parhaimmistosta.

Eeppinen päätöskappale Hearts of Iron on tarina Berliinin lopputaistelusta vuonna 1945. Kenraali Walther Wenck ymmärsi sodan lopun tulleen, ja sen sijaan, että hän olisi yrittänyt voittaa vihollisen, hän pelasti yli 250 000 ihmistä auttamalla heitä pakenemaan tuhoutuvasta Berliinistä. Kappaleen soolona toimii katkelma saksalaisen Johann Sebastian Bachin sävellyksestä Air. Kiusaan jatkuvasti itseäni miettimällä, mikä tämän levyn kappaleista on se, joka selvästi nousee muita korkeammalle, mutta olen alkanut tulla tulokseen, että tämä se on. Sävellys on omalla tavallaan aivan uskomattoman kaunis, eikä Joakimin keksimonsteri-imitaatioita kertosäkeessä voi olla rakastamatta. Jälleen tarina kappaleen takana on onnistuttu kiteyttämään sovitukseen aivan upealla tavalla, ja tietynlainen lopun tunnelma on aistittavissa.

See the city burn on the other side
Going down in flames as two worlds collide
Who can now look back with a sense of pride?
On the other shore, there's the end of the war...

Päivitin tuossa juuri Facebookiin, että Sabaton on parasta, mitä musiikkimaailmassa on tapahtunut tämän vuosikymmenen aikana, ja tottahan se on. Masters of the World, todellakin. Sabaton on tällä hetkellä maailman kymmenen myyvimmän artistin joukossa, eikä bändi ole ollut pystyssä kuin yhden mopoikäisen teinin elämän verran. Tästä bändistä tulee vielä jotain todella suurta. Sabaton on yksi parhaita livebändejä, mitä itse olen todistanut, ja se on opettanut minulle paljon enemmän historiaa kuin yläasteaikainen opettajani ikinä. Heroesilla ei ole yhtäkään huonoa kappaletta, se on aivan uskomattoman hyvin toteutettu levy upeilla tarinoilla ja upeilla muusikoilla. Monilahjakkuus Joakim Brodén on jälleen säveltänyt albumin jokaisen kappaleen, ja hoitanut sanoituspuolen yhdessä basisti Pär Sundströmin kanssa. Lisäksi Brodén on hoitanut albumilla vokaalien lisäksi myös kosketinsoitinosuudet! En muista, milloin olisin viimeksi rakastunut johonkin albumiin näin paljon. Last.fm -tilastoni vasta hauskaa luettavaa ovatkin... Toivon, että voin parin vuoden päästä sanoa ajatelleeni Heroesin olevan täydellinen albumi, kunnes kuuntelin uuden levyn. Sitä odotellessa!

Night Witches 5/5
No Bullets Fly 5/5
Smoking Snakes 5/5
Inmate 4859 5/5
To Hell And Back 5/5
The Ballad Of Bull 5/5
Resist And Bite 5/5
Soldier Of 3 Armies 5/5
Far From The Fame 5/5
Hearts Of Iron 5/5

50/50

Heroes 100 %

Kyllä tämä vaan on yksi parhaista albumeista, mitä olen ikinä kuullut. Kiitos Sabaton ♥

2 kommenttia:

  1. Upea levy! ♥ Ei muuta sanottavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei helvetti, jokuhan lukee tätä blogia oikeasti! :D On kyllä aivan mahtava, ehdottomasti yksi parhaista.

      Poista