sunnuntai 2. helmikuuta 2014

# 6 Sabaton - The Art of War (2008)

Art of War taitaa olla bändin ensimmäinen ihan kokonainen konseptilevy. Nimensä mukaisesti albumi kertoo kiinalaisen Sunzin eli Sun Tzun teoksesta Sodankäynnin taito. Kirjassa on kolmetoista lukua eri teemoista ja sattumalta levylläkin on juuri 13 biisiä introt ja outrot mukaanlukien. Kirjan tärkeimpänä aatteena on vihollisen voittaminen ilman fyysistä taistelua, toisin sanoen: miten käydä sota mahdollisimman nopeasti ja pienin menetyksin. Osa albumin kappaleista kertoo ihan suoranaisesti tästä teoksesta, osa taas ensimmäisen ja toisen maailmansodan taisteluista ja aiheista.

"Sun Tzu said: The art of war is of vital importance to the State.
It is a matter of life and death, a road either to safety or to ruin."

Ghost Division on täydellinen levynaloituskappale. Se antaa bändistä juuri oikean kuvan henkilölle, joka kuuntelee albumia tai vaikkapa ylipäänsä Sabatonia ensimmäistä kertaa. Keikoillakin tiuhaan tahtiin soitettu kappale on täysi tykki, energisempää vetoa saa hakea kaukaa. Yleensä jos tekee mieli kuunnella Sabatonia, pistän tämän ensimmäisenä soimaan sillä tällä pääsee helvetin hyvin tunnelmaan. Kappaleen nimi tulee sotamarsalkka Erwin Rommelin toisen maailmansodan aikaisesta seitsemännestä Panssaridivisioonasta, jota kutsuttiin Ghost Divisioniksi nopeutensa takia.

Aluksi itseäni vitutti kertoja-ääni monien kappaleiden alussa, mutta nykyisin en kiinnitä koko asiaan enää mitään huomiota, ja se sopii levyn teemaan itseasiassa aivan loistavasti. Ehkä olisi jopa huonompi ilman! Nämä kertojan lausahdukset ovat suoria lainauksia nimenomaan tästä Sodankäynnin taidon oppaasta. Toinen varsinainen biisi, eli levyn kolmas raita on albumin nimikappale ja kertoo kirjan perusideasta eli vihollisen voittamisesta ilman sotaa. The Art of War on huomattavasti hidastempoisempi kuin suorastaan päällekäyvä Ghost Division mutta se on selvästi ihan fiksusti haettu juttu; nopea tempo ei sopisi tämän kaltaiseen biisiin lainkaan. Sitä en tiedä, mistä tuo vieras kieli tähän biisiin on haettu kun tuo kirjan alkuperäisteos ei ole ranskaa nähnytkään - toisaalta Ghost Divisionissa on aiheena Ranskan valloitus joten ehkä jotain edes sinne päin meneviä selityksiä löytyy.

I will run - they will hunt me in vain
I will hide - they'll be searching
I'll regroup - feign retreat they'll pursue
Coup de grâce, I will win but never fight 
That's the Art of War!

40:1 alkaessa päästään taas perinteisen Sabatonin pariin, jälleen on kova meno päällä! Tämä kappale kertoo Wiznan taistelusta (josta rehellisesti sanoen en ole koskaan kuullutkaan) ja nimi tulee ilmeisesti osallistujien, Saksan ja Puolan voimien suhteesta. Wehrmachtilla oli miehiä vaivaiset 42 000 ja Puolan armeijalla alle 720 eli kovin kauaa tätä taistelua tuskin tarvitsi käydä. Kappale taidettiin hiljattain julkaista myös puolankielisenä versiona, itse en ole uskaltautunut tuota vielä kuuntelemaan. Hiljaisempi ja hitaampi "Always remember a fallen soldier" -kohta tuo kivaa vaihtelua muuten todella nopeatempoiseen biisiin. Levyn parhaimmistoa aivan ehdottomasti!

Seuraavasta kappaleesta, Unbreakable, on hieman ristiriitaista tietoa. Toisaalla sanotaan että se kertoo teoksen luvusta Hyökkäysstrategia, mutta on myös viitteitä että aiheena olisi Vietkong ja Sissisota, tiedä sitten kumpaa uskoa. Pidin kappaletta aluksi hieman tylsänä sen hidastempoisuuden takia, mutta opin tykkäämään tästäkin puolivälissä alkavan nopeamman, sabatonmaisen osuuden takia. Saatiinhan tähänkin kappaleeseen potkua!

"How many wasted lives, how many dreams did fade away
broken promises, they won't be coming home"

The Nature of Warfare on vain alle puolentoista minuutin mittainen instrumentaali, aihenaan kirjan luku Heikkous ja vahvuus. Siitä päästäänkin sitten upeaan, lähes kuusiminuuttiseen Gliffs of Gallipoliin, jonka aiheena on yllätys yllätys ensimmäisen maailmansodan aikainen Gallipolin taistelu. Pianointrolla alkava kappale vaihtelee rauhallisempien ja voimakkaampien osuuksien välillä - on sanomattakin selvää että tämä on yksi levyn kirkkaimmista hetkistä. Joakim eläytyy sanoituksiin ja tarinaan aivan upeasti ja se ihana aksentti tulee taas esiin. Aivan loistava toteutus ja erittäin tunteikas veto!

"With Molotov cocktail in hand
No fear of their tanks - Death or glory"

Levyn kahdeksannen raidan kohdalla päästäänkin jännän äärelle: kappaleen nimi on kirjaimellisesti Talvisota! Kyllähän tuo Sabatonin Suomi-fanitus on käynyt ilmi jo pariin kertaan, kahta vuotta myöhemmin pojat tekivät biisin myös eräästä tarkka-ampujasta. Ihan kappaleen aiheesta huolimatta tässä on ehdottomasti levyn paras kappale, ei mitään jakoa! Yleensä en tykkää yhtään huudolla alkavista biiseistä mutta tämä on yksi niitä harvoja joissa se oikeasti toimii. Toteutus on aivan helvetin hyvin onnistunut, melkein pystyn kuvittelemaan lumihangen ja sotilaat kappaletta kuunnellessa. Nopeus ja mahtipontisuus on viety äärimmäiselle tasolle ja Joakimin veto on taas täysi kymppi.

Panzerkampf kertoo kuulemma merkittävästä Kurskin taistelusta (josta en taaskaan ole koskaan kuullut) sekä Operaatio Barbarossasta. Mikä tahansa kuulostaa tylsältä edellisen kappaleen jälkeen, varsinkin kun kyseessä on taas levyn hitaampaa osastoa. Loppupuolella alkava soolo kuitenkin nostattaa tunnelmaa todella paljon joten aivan sinne levyn heikoimmalle puolelle ei pudota. Ei tosin sillä että levyllä huonoja biisejä olisi, huonommat ovat sitten asia erikseen.
Union (Slopes Of St. Benedict) alkaa jälleen puheintrolla ja erittäin (hyvällä tavalla) mielenkiintoisella riffillä. Kappaleen aiheena on Monte Cassinon taistelu eli taas käydään toista maailmansotaa. Biisi on jännä siitä, ettei se edusta kumpaakaan levyn ominaisista kappaletyypeistä, se ei ole hidasta eikä nopeaa tempoa vaan jotain siltä väliltä. Hyvällä tavalla erilainen kappale, tällaista materiaalia saisi olla enemmänkin!

"And as the men crawled the general called
And the killing carried on and on
How long?
What's the purpose of it all?
What's the price of a mile?"

The Price of A Mile kertoo Iron Maidenin kappaleen kautta tutuksi tulleesta Passchendaelen taistelusta ja ensimmäisen maailmansodan aikaisesta "järjettömästä teurastuksesta". Kappale on melko hidastempoinen ja raskas, aiheen tunnelma tulee hyvin esille kokonaisuudessa. Sanoitukset ovat tunteikkaat, samoin Brodénin tulkinta ja kyllähän tuo aihekin tosiaan pistää vähän miettimään. Täydellinen suoristus.
Firestormin aiheena ovat toisen maailmansodan strategiset pommitukset. Tässä saadaan nopeaa tempoa edellisenkin kappaleen edestä, mutta se tunnelma jää ehkä hieman puuttumaan. Ehkäpä koko levyn heikoin lenkki, se jokin tärkeä on jäänyt tästä kokonaan pois. Levyn päättävä outro A Secret on eräänlainen vitsi musiikkipiratismiin liittyen, konemainen ääni ilmoittaa: "Illegal download detected, executing spyware protocol 666".

Sun Tzu Says
Ghost Division 5/5
The Art Of War 5/5
40:1, 5/5
Unbreakable 4/5
The Nature Of Warfare
Cliffs Of Gallipoli 5/5
Talvisota 5/5
Panzerkampf 4/5
Union (Slopes Of St. Benedict) 4/5
The Price Of A Mile 5/5
Firestorm 3/5
A Secret

45/50

Art of War 90 %

Introja ja tuota minuutin mittaista instrumentaalia en lähtenyt arvostelemaan sillä eihän siitä olisi oikeasti mitään tullut. Vaihteen vuoksi kaikki levyn kappaleet on tehnyt itse monitoimimies Joakim Brodén, helvetin iso rispekti siitä. Lyriikat ovat oikeastaan kaikissa kappaleissa historia- tai faktatietopohjaiset joten niitä ei voi arvostella samalla tavalla kuin täysin omasta päästä suollettua materiaalia, arviointi painottuu lähinnä kokonaisuuteen. On se kyllä saatana kun yksi bändi saa minut tutkimaan Wikipediaa ja lukemaan jostain sodista neljältä aamuyöstä :D Olisinpa kuunnellut tätä bändiä yläasteella, olisi ollut ihan toisenlainen kiinnostus historian opiskeluun. Aina on hyvä olla jälkiviisas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti