sunnuntai 26. tammikuuta 2014

# 5 Turmion Kätilöt - Technodiktator


Turmion Kätilöt julkaisi uuden albuminsa Technodiktatorin viime vuoden syyskuun lopussa. Kuten bändin aiemmatkin neljä julkaisua, Hoitovirhe, Pirun Nyrkki, U.S.C.H. ja Perstechnique, tämäkin levy jatkaa melko tasaista noin kahden vuoden ilmestymistahtia. Ensimmäisiä kertoja levyä kuunnellessani totesin että kaikki odotukset ylittyivät täysin, levyhän on vielä uschomattomampi kuin aiemmat. Kuitenkin oli vielä joitakin kappaleita jotka eivät niin sanotusti auenneet, enkä niistä pitänyt, mutta nyt kun levyä on kolmasosavuosi soittimessa pyöritetty useita kymmeniä kertoja, en voi nimetä yhtäkään kappaletta josta en pitäisi.

"Olet sairas idiootti, sadistinen sika, hanuriin raketti ja kuuta kohti"

Levy lähtee käyntiin stygellä (heh heh, terveisiä basistille) Silmät Sumeat, joka on epäilemättä Kätilöiden kaikkien aikojen paras levynaloitusbiisi. Albumin diskoteema käy hyvin ilmi ensisekunneista lähtien, ja sama linja jatkuu sinne viimeiseenkin kappaleeseen asti, mutta levy pysyy silti uskollisena myös metallille. Itsehän bändi nimitti tätä julkaisua kunnianosoitukseksi 90-luvun tanssimusiikin pioneereille. Näin tarttuva kertosäe jo ensimmäisessä kappaleessa antaa kovat odotukset levylle!  

Antaa Palaa on levyn toinen biisi, ja potkua siinä on vähintään yhtä paljon kuin edeltäjässään. Kertosäe tarttuu kuin pikaliima eikä kätilömäisistä lyriikoistakaan ole pulaa. Toisin kuin aloitusbiisissä, tämän kappaleen lyriikoissa ei ole sellaista selvästi luettavaa ajatusta vaan tuntuu enemmänkin kuin hassulta kuulostavia lauseita olisi pistetty toisensa perään. Kertosäe toimii kuitenkin hyvänä kannanottona viimeisen parin vuoden aikana suureksi puheenaiheeksi nousseita tupakointisäännöksiä kohtaan. "Antaa palaa jos on kerran palaakseen."

"Ei sydän lyönyt veri jäähtyi eikä virrannut
Lumienkelin viimeisen oli raato kohtuun muodostanut
Paloi halusta nousta pois kun siihen kuollakaan ei voi
Syntyi uudestaan maailmansa kostamaan"

Jopa hieman totisemmilla sanoituksilla maustettu kolmas biisi, Nimi Kivessä on hieman hidastempoisempi kahteen ensimmäiseen raitaan verrattuna. Kuten nimestäkin päätellä voi, kappale kertoo kuolemasta ja siinä on ehkäpä yksi upeimpia introja koko bändin historiassa! Melkeinpä toivonkin joka kerta että koko kappale jatkuisi samalla tyylillä! Nimi kivessä voittaa ehdottomasti albumin paras sovitus -palkinnon, ja lyriikatkin ovat vahvinta osastoa. Lisää tällaisia biisejä!

"Niistä metreistä jotka on tuttuja, joiden haavat vielä vuotaa
Pelkääjän paikalla matkani jatkuu, ehtooksi kääntyvän elämän
Sivuluisussa kuilusta kuiluun, kulkijan askel harvenee
Ja köli on pystyssä hautaan asti, kunnes kuihtuu ja anelee"

Moni on sanonut ettei tällä levyllä ole sellaista tarttuvaa hittiä, kuten aiempien levyjen Teurastaja, Tirehtööri, Pirun Nyrkki ja Hades. Jos minulta kysytään niin Pyhä Maa on ehdottomasti juurikin näiden biisien kaltainen, erittäin kätilömäinen veto. Levyä ensimmäisiä kertoja luukuttaessa pidin sitä ehdottomana ykkösenä, mutta nyt kun tuota on tullut pyöritettyä aivan helvetisti enemmän, ei se ehkä lopulta kuitenkaan aivan ykköseksi yllä. Joka tapauksessa kappaleesta tulee varmasti se "hitti", josta levy tullaan muistamaan, kuten vaikkapa Perstechnique Ihmisixsixsix'stä ja Suolaisesta Kapteenista. Tässä biisissä on levyn kappaleista ehkä se vahvin diskoteema ja lyriikat ovat vähintäänkin humoristiset kun minä-kertoja ilmoittaa olevansa "Nykänen, Frederik ja Halme, murhamies sekä Olof Palme".

"Kun karnevaalit on käynnissä ja viinaa kasakat keittää, Moskova-Pietari -taksilla voi pillurallia heittää"

Jalopiina julkaistiin viime kesänä mm. varastettavana sinkkuna, ja onhan noita hitin elementtejä siinäkin, jotain vain jää ihan vähän puuttumaan. Sanotaanko että vähintäänkin mielenkiintoisella introlla alkava kappale ei alkuunsa oikein sytyttänyt, mutta useiden kuuntelukertojen jälkeen aloin tosiaan pitämään tästä! Lyriikat ovat tässäkin kappaleessa epäilemättä levyn vahvinta osastoa ja ylipäänsä kokonaisuus on varsin hyvin toteutettu, eiköhän se ole jo sanomattakin selvää että tämäkin tulee olemaan yksi niistä levyn soitetuimmista biiseistä. Kertosäe on yksinkertaisesti loistava ja yllättävänkin monimuotoinen!

"Ihminen asetettu toisen sisään, kellokortista aikaa lisää.
Ainoa eroni on testosteroni ja taipumus tuottaa pettymyksiä."

Aluksi suorastaan inhosin kappaletta Elävä Koneeksi. Oikeastaan koko levyn loppupuolesta tuli aluksi vähän "ääh"-fiilis, mutta kuuntelukertojen lisääntyessä aloin tykkäämään kaikista biiseistä. Eihän kappale toki yllä levyn aiemman sisällön tasolle millään, mutta on kuitenkin sopivan kätilömäistä ja mukavaa kuunneltavaa. Bändille ominaisia elementtejä löytyy myös Rehtorista, jonka taustalaulut kuuluvat "ta-ta-ta-ta-tum ta-ta-ta-ta rek-tum ta-ta-tum". Taas hieman diskopainotteisempi золото eli Beibe on vähintäänkin mielenkiintoinen kappale. Lyriikoissa puhutaan mitä ilmeisemmin rakkaudesta mutta se punainen lanka on jäänyt vähän hämärän peittoon. Tämä on enemmänkin sitä menevää osastoa eikä levyn alkupuolen biisien kaltaisia "hittiaineksia". Ei missään nimessä sellainen kappale josta tämä levy tullaan ensimmäisenä muistamaan.

"Entä jos muistot katoaa, mitä sitten jos ääneni unohtuu?"

Levyn päättävä To Be Contiuned Act 1 on kyllä melkoinen mysteeri, puhumattakaan kappaleen pidennetystä versiosta jossa on takaperin kelattu, usean minuutin pituinen puhelu ilman järjen häivääkään. Koko biisi on vähintäänkin pieni arvoitus, tuosta toistokertosäkeestä en pidä yhtään joten ihan snadi miinus siitä. Lyriikat ja sävellys ovat muutoin erittäin onnistuneet, eivätkä sanoitukset ole taaskaan ainakaan turhan helposti tulkittavissa. Mutta eipä aina tarvitse ollakaan, loistava suoritus ja täydellinen lopetus levylle! Ehkäpä tämäkin biisi aukeaa vielä joskus kuuntelukertojen lisääntyessä.

"Jos mies ei mahdu itsensä sisään edes sisäelin kerrallaan
silloin vika on miehessä eikä elimissä ja ulkokuori vaihdetaan"

Kuten arvioista voi huomata, tällä levyllä on melkoinen määrä täyskymppi-suorituksia, tosin joukkoon mahtuu sitten myös pari ihan vähäsen heikompaakin kappaletta. Aivan selvästi Kätilöiden paras levy tähän asti, lisäksi viimeinen kappale enteilee hieman jatko-osaa joten jään innolla odottamaan mitä tuleman pitää! Levyn biisit toimivat aivan loistavasti livenäkin, viime syksynä tuli todistettua bändi viidettä kertaa ja saattaapi olla että helmikuussa tulee jo seuraava keikka!

Silmät Sumeat 5/5
Antaa Palaa 4/5
Nimi Kivessä 5/5
Pyhä Maa 5/5
Jalopiina 5/5
Elävä Koneeksi 3/5
Rehtori 4/5
золото 4/5
To Be Continued Act 1, 5/5

40/45

Technodiktator 89 %

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti